De verbindende samenwerking tussen project- en omgevingsmanagement.

Succesvolle projecten beginnen met een sterke samenwerking. Dat geldt zeker voor de herinrichting van de kruising Leeghwaterweg (N515) – Zuiderweg, een project dat al enige tijd loopt. Momenteel ligt er een voorlopig ontwerp in de studiefase op tafel en staan de betrokken partijen voor belangrijke keuzes. Hoe zorg je ervoor dat alle belangen worden meegenomen?

Bij DHM geloven we dat succesvolle projecten beginnen met verbinding. Omgevingsmanager Klaasje Braam en projectmanager Michiel Otto werken vanuit verschillende rollen samen, met één gedeeld doel: een veiligere kruising voor fietsers en twee natuurgebieden met elkaar verbinden die door alle belanghebbenden wordt gedragen.

Uiteindelijk gaat het erom dat we de verkeersveiligheid voor fietsers verbeteren en twee natuurgebieden met elkaar verbinden. Dat is de impact die we willen hebben.

- Michiel Otto, projectmanager bij DHM

Onderzoek naar fietstunnel

De provincie Noord-Holland onderzocht de afgelopen periode hoe de verkeersveiligheid bij de kruising van de Leeghwaterweg (N515) met de Zuiderweg/Westerdijk verbeterd kon worden. Na uitgebreide consultatie met adviseurs en belanghebbenden werd een voorkeursvariant uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp (VO), waarbij een fietstunnel aansluit op de Westerdijk. Het VO zou eind 2024 gereed zijn, maar door lopende gesprekken over de kosten en het verder uitwerken van details is deze planning opgeschoven. Volgens de huidige verwachting is het VO in het voorjaar van 2025 klaar. Bij positieve besluitvorming wordt het VO verder uitgewerkt met belanghebbenden zodat vervolgens het project uitgevoerd gaat worden.

Samenwerken aan slimme oplossingen

Om impact te maken, moet je als projectteam meer doen dan alleen een technische opgave uitwerken. Het vraagt om verbinding met bestuurders, omwonenden en belangenorganisaties zoals de Fietsersbond. Michiel: “Wij hebben bijvoorbeeld de Fietsersbond al in een vroeg stadium betrokken en laten zien hoe hun aandachtspunten zijn verwerkt. Het resultaat? Een positieve reactie en inhoudelijke discussie in plaats van enkel weerstand. Dit voorkomt verrassingen in een later stadium en vergroot het draagvlak voor de gekozen oplossing.” 

Volg onze online masterclass ‘Projectmanagement in de praktijk’, waarmee je aan de hand van concrete voorbeelden ontdekt hoe je grip krijgt op complexe projecten. Meld je nu aan:

Van studie- naar planfase en uitvoering

De omgevingsmanager sluit meestal aan in de plan- en realisatiefase, wanneer de technische uitwerking en de participatie met de omgeving vervolgd worden. In dit project is omgevingsmanagement al bij de studiefase aangehaakt, omdat een ‘warme’ overdracht tussen de studiefase en planfase voorkomt dat kennis verloren gaat en zorgt voor een beter afgewogen besluitvorming.

Een concreet voorbeeld is de mogelijke fietstunnel onder de N515. Deze tunnel zou de veiligheid aanzienlijk verbeteren, maar het verleggen van de aanwezige ondergrondse kabels en leidingen dreef de kosten fors op. Hierdoor werd zelfs overwogen om de tunnel te schrappen. Uiteindelijk heeft het projectteam-in samenspraak met de provincie en andere betrokken partijen-meerdere alternatieven onderzocht. Dankzij een zorgvuldige afweging en de juiste gesprekken met stakeholders, is de fietstunnel de voorkeursvariant gebleven. Deze kennis van het voortraject neemt omgevingsmanager Klaasje mee in het vervolg van de participatie in de planfase. Het helpt haar bij het vormgeven van de kaders waarbinnen de vervolggesprekken worden gevoerd.

Als omgevingsmanager kun je impact maken door op passende thema’s ruimte te maken voor invloed van externe belanghebbenden. Dat noemen we participatieruimte. Als je begrijpt hoe het voortraject is verlopen, kun je beter inschatten waar ruimte is voor participatie

- Klaasje Braam, omgevingsmanager bij DHM

De kracht van samenwerking

Naast de verbinding met externe stakeholders speelt de samenwerking binnen DHM altijd een belangrijke rol, zo ook in dit project. Michiel en Klaasje werken vanuit verschillende rollen aan dezelfde opgave, en juist die wisselwerking maakt het werk sterker én leuker. Michiel: “Het leuke is dat we hier als DHM’ers binnen hetzelfde project samenwerken. Dat maakt de drempel om elkaar te benaderen lager en zorgt ervoor dat we samen écht impact kunnen maken.”

Voor Klaasje betekent de samenwerking dat ze nóg beter begrijpt hoe de andere IPM-rollen werken en waar de prioriteiten liggen. Dit helpt haar om effectiever te communiceren en betere afwegingen te maken. “Ik vind het belangrijk om te begrijpen waar de andere rollen zich mee bezighouden. Omdat we elkaar vaker spreken, begrijp ik met welke blik Michiel kijkt en hoe ik daar in mijn werk rekening mee kan houden. Zo lukt het ook beter om in de communicatie naar de projectomgeving de visie en expertise van mijn collega's te vertalen.”

Jouw volgende uitdaging in projectmanagement: welke opdracht past het beste bij jou? Ontdek het binnen 2 minuten: