positief leiderschap.

 

DHM geeft vorm aan de wereld van morgen. Dat doen we door projecten te begeleiden die bijdragen aan een leefbare, duurzame en gezonde leefomgeving. Kenmerkend voor onze manier van werken is dat we betrouwbaar, vernieuwend en maatschappelijk betrokken zijn. Maar wat betekent dat nou, de wereld van morgen vormgeven? En hoe komen onze ambitie en kernwaarden tot uiting in ons dagelijks handelen, de projecten die we oppakken en de opgaven waaraan we werken?

Het belang van verbinding

Die mindset kost de sector veel geld, tijd en energie. Het is wetenschappelijk bewezen dat een focus op het negatieve ten koste gaat van de creativiteit, de kwaliteit en het werkplezier. En dat staat de toepassing van slimme en innovatieve oplossingen dan weer in de weg. De technische ontwikkelingen in de wereld gaan razendsnel. Voor veel vraagstukken bestaat in meer of mindere mate dan ook al een oplossing. De uitdaging zit ‘m voornamelijk in het samenbrengen van ideeën, initiatieven, kennis, specialisten en projecten. Oftewel, de complexe vraagstukken waar we voor staan vragen om samenwerking, vertrouwen en slimme oplossingen. 

Gelukkig beseffen we ons steeds beter dat de huidige mindset en werkwijze onze wereld niet verder helpen. Bij DHM geloven we dat we met elkaar een positieve kanteling van het werkveld kunnen realiseren. Dat begint bij bewustzijn. Als we ons bewust zijn van onze mindset en de invloed daarvan op ons dagelijks handelen, kunnen we houding en gedrag veranderen. Door open te staan voor andere perspectieven en nieuwsgierig te zijn naar het onbekende, ontstaan nieuwe inzichten. Kortom, door de verbinding te maken, met onszelf en met anderen, kunnen we samen slimme toepassingen bedenken voor een leefbare, duurzame en gezonde leefomgeving. Tegelijkertijd is verbinding een resultaat dat niet ‘zomaar’ ontstaat. In tegendeel. Om verbinding te realiseren moet je hard werken. Je moet je bewust zijn van je eigen aandeel in het geheel. Verbinding is het gevolg van een bepaalde mindset, van een manier van denken en (samen)werken. Mensen die verbinding weten te creëren - in hun werk, in projecten, in de samenwerking - hebben een specifieke leiderschapsstijl. Bij DHM noemen we die leiderschapsstijl ‘Positief Leiderschap’.

Positief Leiderschap

Positief Leiderschap is een door DHM gedefineerde - leiderschapsstijl die gestoeld is op wetenschappelijke kennis uit de neuropsychologie, positieve psychologie en persoonlijk leiderschap. Projectmanagers die Positief Leiderschap beheersen, passen de principes uit deze wetenschapsgebieden toe in hun dagelijks handelen. Zo staan ze bijvoorbeeld open voor ontwikkelingen, heffen ze blokkades op en scheppen ze binnen projecten de juiste randvoorwaarden om te experimenteren. Positieve leiders zijn nieuwsgierig naar andere perspectieven en kennisgebieden, weten de ene context te vertalen naar de andere en een brug te slaan tussen oud en nieuw. Ze creëren een veilige werkomgeving waarin de focus ligt op kansen en mogelijkheden. Door mensen, ideeën, initiatieven, kennis, specialisten en projecten aan elkaar te koppelen, creëren ze een bijzonder netwerk. Een omgeving waarin mensen floreren, optimaal met elkaar samenwerken en waarin de som der delen meer is dan het geheel. Projectgroepen onder leiding van een positieve leider maken dat wat onmogelijk lijkt, mogelijk. Bij DHM zijn we ervan overtuigd dat mensen die positief leiderschap toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden zorgen voor verbinding en vooruitgang.  

Onze sector

De systeemwerking van onze sector is sterk aan het veranderen door de enorme vraagstukken op het gebied van klimaat, energie en data. In deze verandering is het van groot belang dat overheden, kennisinstituten en marktpartijen intensief en efficiënt met elkaar samenwerken. We hebben elkaar nodig om tot werkbare en duurzame oplossingen te komen voor de transitievraagstukken van vandaag de dag.

 In dat samenwerken schuilt een grote uitdaging. Zo ontwikkelden we methodieken om risico’s en faalkansen boven tafel te krijgen. En daarmee is het in onze sector ‘normaal’ om de aandacht te richten op dat wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Hier moeten we iets mee en tegelijkertijd is het ook niet zo gek als je weet dat ons brein geprogrammeerd is om gevaar op te sporen.

Zonder af te willen doen aan de noodzaak van die methodes en werkwijzen, is het goed om ons ervan bewust te zijn dat de focus op het negatieve in onze sector de standaard is – en wat het effect daarvan is.